Hoe thuis minder energie te verbruiken

Met de stijgende energieprijzen kijkt ieder huishouden steeds scherper naar het energieverbruik thuis. Ondanks de maatregelen van de overheid om de energieprijzen laag te houden, zoals de recente BTW verlaging van 21% naar 9% BTW alsook de eenmalige compensatie voor alle huishoudens van €400. Daarbovenop is voor minima vanuit de gemeente nog een extra compensatie €200, die recent verhoogd is naar €800. Grote bedragen, die desondanks bij lange na niet voldoende zijn om de verhoogde energiekosten te dekken. Ter illustratie, medio 2021 kon je een langdurig energiecontract aangaan voor €0.20 per kWh, momenteel ligt de gemiddelde prijs al snel op €0.50 per kWh en kun je alleen een variabel contract aangaan. Hierbij ben je dus vogelvrij voor wat betreft toekomstige prijsverhogingen. Daarom extra handig om te kijken naar drie goede tips om thuis minder energie te verbruiken.

Tip 1: breng isolatie aan

Hoewel bij het isoleren van een huis vaak gedacht wordt aan een ingrijpende en dure verbouwing, hoeft dit helemaal niet. Je kunt beginnen met het aanbrengen van tocht strips en radiator folie achter de radiatoren. Simpele ingrepen die niet meer kosten dan een paar tientjes en het veelvoud per jaar kunnen schelen. Mocht je wel de isolatie groter willen aanpakken, kijk dan vooral naar spouwmuurisolatie.

Tip 2: gebruik een slimme of instelbare thermostaat

Bij veel huishoudens hangt een thermostaat waar je alleen maar de temperatuur kunt instellen. Door een instelbare thermostaat of zelfs een slimme thermostaat te gebruiken, kun je instellen wanneer en welke kamers wel of niet verwarmd moeten worden. Heb je alleen radiatorknoppen en geen centrale thermostaat? Er zijn ook radiatorknoppen waarop je kunt instellen wanneer die open gedraaid moeten worden en wanneer dicht. Zo verwarm je het huis alleen wanneer je thuis bent en in de ruimte bent. Je woonkamer hoeft ’s nachts namelijk geen 21 graden te zijn, dat kan prima op 16 graden staan en vanaf moment dat je wakker wordt weer op 21 graden.

Tip 3: koop energiezuinige lampen

Als laatste tip loont het om energiezuinige lampen te kopen. Hoewel deze duurder in aanschaf zijn, gaan energiezuinige lampen als LED lampen én langer mee én zijn ze zuiniger. Zo kun je de aanschafprijs binnen afzienbare tijd terug verdienen.