Hoe zoek je het ideale nieuwe koophuis?

Ben je van plan om een nieuw koophuis te gaan zoeken? Bijvoorbeeld omdat het huidige huis te klein is geworden, je liever naar het platteland verhuisd of juist naar de stad wilt verhuizen? Er zijn redenen te over om de woningmarkt op te gaan op zoek naar een nieuw koophuis. Op tv zijn er tig programma’s over nieuwe woningen kopen, verkopen en verbouwen, maar al die informatie en inspiratie kan ook verlammend werken. Wij geven je een aantal tips om een koophuis zoeken makkelijker te maken. Met deze tips maak je voor jezelf een uitgangspunt met duidelijke handvaten, zodat je gericht kunt gaan zoeken naar je ideale nieuwe koophuis.

De portemonnee

Het allerbelangrijkste om te weten voordat je actief gaat zoeken naar een nieuw koophuis is om te weten hoeveel er in je portemonnee zit. Ga dus als eerste het gesprek aan met een hypotheekadviseur zodat je weet wat je budget is en je kunt beoordelen welke maandlast je kunt en wilt betalen. De hypotheekadviseur kan ook direct meekijken naar je huidige koophuis indien je die hebt en beoordeeld vervolgens wat je maximale hypotheek kan zijn op basis van je financiële situatie.

Huisje, boompje, beestje

Nu je weet hoe je financiën ervoor staan voor je hypotheek, is het zaak om voor jezelf echt onder elkaar te gaan zetten waar je nieuwe woning aan moet voldoen. In het populaire tv programma ‘Kopen zonder kijken’ doen ze dit vaak heel uitgebreid en eigenlijk zijn we groot fan van hun werkwijze.

  1. Bepaal de regio waar je wel, en vooral ook waar je niet wilt wonen.
  2. Zet voor jezelf onder elkaar waar een huis absoluut aan moet voldoen. Hoeveel (slaap)kamers, vierkante meter woonoppervlakte, type woning etcetera.
  3. Bepaal daarnaast de nice-to-haves. Dus woonwensen die je graag zou willen terugzien, maar geen dealbreker zijn. Denk aan een bad, eigen parkeerplaats of garage.
  4. Maak een moodboard. Hoewel de inrichting pas aan na de aankoop plaats vindt, is het belangrijk nu alvast een moodboard te maken. Zo kom je er namelijk ook achter wat voor soort keuken je zoekt en bijvoorbeeld welke bouwstijl je wel en niet mooi vindt.

Heb je alles onder elkaar gezet, dan is het tijd om – eventueel met een aankoopmakelaar – te gaan zoeken naar geschikte woningen. Op Funda.nl staan bijna alle huizen die in Nederland te koop staan, dus een perfect uitgangspunt om je nieuwe koophuis te gaan zoeken.