Slimme verlichting in huis

Ons huis wordt steeds meer automatisch gestuurd. Waar het vroeger begon met het zetten van tijdschakelaars vlak voordat we op vakantie gingen, zijn er tegenwoordig veel moderne oplossingen, waarmee jij ervoor kunt zorgen dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Zo kun je bijvoorbeeld je volledige verlichting thuis laten automatiseren, wat inhoudt, dat je bepaalde verlichting op gezette tijden kunt laten branden, maar tevens ook op een bepaalde sterkte. Ideaal dus wanneer je na het eten even op de bank gaat zitten. De verlichting zal, indien ingesteld, uiteindelijk vanzelf dimmen of juiste feller worden, zodat je hier zelf niets aan hoeft te doen.

Hoe begin je?

Wanneer je aan de slag wilt met slimme verlichting in huis, dan is het verstandig hiervoor een goed plan te maken. Om te beginnen, is het aan te raden te starten met één of meerdere lampen. Het voordeel van lampen is namelijk, dat je deze in tegenstelling tot bijvoorbeeld je rolluiken niet helemaal hoeft te ontleden alvorens je het nodige kunt instellen. Kies je voor slimme verlichting, dan kan dit dus op verschillende manieren. Je kunt kiezen voor een aantal losse lampen, maar ook een ‘starterspakket’ behoort tot de mogelijkheden. Vooral wanneer je zelf niet technisch bent, is het aan te raden te kiezen voor een pakket. 

Hoe nu verder

Wanneer jij slimme verlichting voor in huis hebt aangeschaft, is het tijd deze ook daadwerkelijk te gaan installeren. Dit kan ontzettend eenvoudig en zal binnen afzienbare tijd moeten worden geregeld. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je dus je lampen met een app op je telefoon bedienen. Je kunt er tevens ook voor kiezen direct een bepaald ‘programma’ in te stellen, zodat je verlicht bijvoorbeeld dagelijks om 22.00 uur vanzelf uit gaat. Kortom, voldoende mogelijkheden dus!

Uitbreiden

Naast slimme verlichting in huis, zijn er natuurlijk nog tal van andere mogelijkheden waarmee je aan de slag kunt. Eén van die mogelijkheden is bijvoorbeeld de verwarming, de rolluiken, maar ook eventuele verlichting in de tuin is allemaal te bedienen middels een slim systeem. Door stap voor stap alles te installeren, zal je merken dat je het op lange termijn een stuk beter zult begrijpen, dan wanneer alles direct wordt aangepast. Doordat het even wennen is, is het belangrijk rustig aan te doen en jezelf goed in te lezen in hoe het allemaal werkt.