Afdekraam vervangen bij je stopcontact

Het kan om wat voor reden dan ook soms noodzakelijk zijn om het afdekraam van een stopcontact te vervangen. De voornaamste reden waarom mensen ervoor kiezen dit te doen, is om te veranderen van kleur. Waar bij de meeste huizen de kleur wit nog aanwezig is, zien we nu steeds vaker dat er wordt gekozen voor zwart. Zwart heeft namelijk tal van voordelen. Zo oogt het een stuk stijlvoller en is het ook een stuk onderhoudsvriendelijker. Dus wil jij weten hoe jij het afdekraam van je stopcontact kunt vervangen, dan hebben wij een stappenplan voor je!

Zorg voor goed materiaal

Wanneer je begint, dan is het eerst raadzaam dat je beschikt over het juiste materiaal. Voor het losschroeven van een afdekraam van je stopcontact is het handen een schroevendraaier te hebben. Daarnaast, omdat het stroom betreft, is ook een spanningzoeker geen overbodige luxe. Wanneer je deze beide hebt, kun je aan de slag!

Zet het stroom af

Voordat je begint, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat er geen stroom meer op het stopcontact staat. Ondanks het feit dat je enkel het afdekraam gaat vervangen, willen we absoluut geen risico’s nemen. Heb je het stroom in de meterkast uitgezet, check dit dan vervolgens door middel van je spanningszoeker.

Draai de eerste schroeven los

Voordat je ook maar iets kunt vervangen, moet het eerst worden losgedraaid. Dit doe je, door de schroeven van de kap die om het stopcontact zitten los te draaien. Vervolgens kun je de kap verwijderen en kun je ervoor kiezen ook het stopcontact zelf te verwijderen. Wanneer het enkel gaat om het vervangen van het afdekraam, dan is het dus niet noodzakelijk ook de rest te verwijderen.

Nieuwe afdekraam

Wanneer je het oude afdekraam bij je stopcontact hebt verwijderd, kun je de nieuwe plaatsen. Wil je het volledige stopcontact vervangen, dan zal je ook deze eerst moeten losdraaien met één of meerdere schroeven. Is dit niet het geval, dan kun je eenvoudig op dezelfde manier als dat je het afdekraam hebt losgehaald, de nieuwe ook weer vastdraaien. Wanneer dit is gebeurt ben je klaar en is je stopcontact zo goed als nieuw!