Hoe stopcontact vervangen (stappenplan)

Dat een stopcontact essentieel is voor onze woning, dat zal voor de meesten geen verrassing zijn. Toch komt het met enige regelmaat voor dat ze aan vervanging toe zijn. Niet perse omdat ze niet meer naar behoren functioneren, maar vaak omdat niet meer helemaal passen binnen het huidige interieur. Een veel voorkomende wisseling, is de verandering van witten naar zwarte stopcontacten. Waar de één ervoor kiest dit te laten doen, is het met een aantal eenvoudige tips ook prima zelf te doen. Met onderstaande tips, kun je eenvoudig zelf je stopcontact vervangen.

Stroom

Voordat je begint met het vervangen van een stopcontact, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het stroom volledig is afgesloten. Dit kun je eenvoudig zelf doen door het in de meterkast de juiste schakelaar om te zetten. Dit kan per groep, maar ook kun je wanneer je het niet helemaal zeker weet de volledige stroom uitschakelen. Zo voorkom je dat er eventuele spanning op de kabels blijft zitten, met alle gevolgen van dien. Wel is het verstandig, dat wanneer je het stroom hebt uitgeschakeld, je dit even met een spanningszoeker checkt.

Juiste formaat

Wanneer je je stopcontacten wilt vervangen, is het belangrijk dat je vooraf goed weet welke afmeting of je nodig hebt. Wanneer je kiest voor een groter stopcontact, dan zal dit doorgaans geen problemen geven, maar ga je voor een kleinere variant, dan dien je er rekening mee te houden dat de overige ruimte eventueel moet worden opgevuld. Dit kun je ook zelf doen door het monteren van een wat groter opzetstuk, maar is dit niet mogelijk, dan is de kans aanwezig dat je dit door een timmerman moet laten opvullen. Wanneer het een tussenwand betreft, dan zal dit vaak met het plaatsen van een nieuwe gipsplaat kunnen worden opgelost.

Juiste kabels

Wanneer je je stopcontacten gaat vervangen, dan is het belangrijk dat je de kabels op exact dezelfde manier aansluit zoals ze voorheen hebben gezeten. Wanneer je dit niet doet, dan kan dit zorgen voor kortsluiting of nog erger, zelf brand. Heb je nu zelf niet de volledig kennis, dan is het verstandig ervoor te kiezen het uit te besteden. Vooral met stroom is het belangrijk dat de kabels juist worden aangesloten. Doe je dit niet, dan kan dit leiden tot desastreuze gevolgen.