Wandcontactdoos vervangen in je huiskamer

De kans dat jouw huis vol zit met tal van wandcontactdozen, die is natuurlijk vrij groot. Toch kan het soms voorkomen, dat je simpelweg de kleur niet meer mooi vindt. Bijvoorbeeld omdat jij je volledige interieur gaat veranderen. Je kunt je voorstellen, dat een witte kleur dan vaak niet helemaal meer past bij de stijl van je huis. Toch kan het vervangen van alle wandcontactdozen in je huis nog eens een flinke klus zijn. Wil jij weten hoe je dit het beste kunt aanpakken, lees dan snel verder!

Wat heb je nodig?

Allereerst is het handig te weten wat je allemaal nodig hebt voordat je kunt beginnen. Dit is in principe vrij eenvoudig. Het enige wat jij nodig hebt, is een schroevendraaier om de wandcontactdoos mee los te kunnen draaien, maar ook een spanningzoeker om te kijken of er nog stroom op staat.

Schakel het stroom uit

Op een stopcontact zit stroom. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat jij straks een flinke stroomstoot door je lichaam krijgt. Zorg er daarom dus voor dat je het stroom uitschakelt. Dit kun je doen in de meterkast. Check vervolgens met je spanningszoeker of er ook daadwerkelijk geen stroom mee op het stopcontact staat.

Verwijder de plaatjes

Het stroom is eraf, dus je kunt aan de slag! De eerste stap, dat is het verwijderen van de afdekplaatjes rondom het stopcontact.

Haal het stopcontact eruit

Vervolgens is het zaak dat je schroeven die je tegenkomt losdraait, zodat je ook het stopcontact kunt verwijderen.

Haal de draden los

Vervolgens haal je alle draden los en verwijder je het oude stopcontact

Nieuwe aansluiten

Plaats vervolgens het nieuwe stopcontact en draai de schroeven weer vast, vervolgens gebruik je de nieuwe afdekplaatjes om het geheel af te dekken en je bent klaar!

Stroom er weer op

Nu je het nieuwe stopcontact hebt aangesloten, kun je even testen of alles goed is gegaan. Je kunt het stroom er weer opzetten en met een spanningszoeker of natuurlijk een lamp eenvoudig zien of wat je hebt gedaan goed is gedaan. Is het gelukt, dan kun je indien nodig, verder gaan met de rest van de stopcontacten.